Co je to dýha?

Dýha je velmi tenký plát dřeva v tloušťce od 0,20 mm do 3,00 mm, který vzniká krájením nebo loupáním kmenů stromů. Jde o čistě přírodní, nenapodobitelný materiál jedinečného vzhledu! Každý kousek dýhy je originální a nenapodobitelný. Kresba dřeva a jeho odstíny budou vždy, díky přírodní kresbě, originální. Používá se všude tam, kde záleží na vzhledu a designu. 

My pro výrobu fingerboard desek používáme převážně javor ve světlých a tmavých odstínech. Zakoupit u nás můžeš také balíček dýhy nebo si vybrat některou desku z nové kolekce NATURE.

 

VLASTNOSTI DÝHY:

Dýha je výjimečným materiálem, který ukazuje přirozenou krásu dřeva. Používá se všude tam, kde záleží na vzhledu a designu. Nikde se tedy nestane, že by se sešly dvě stejné části.

  • přírodní materiál
  • velmi tenký plát dřeva v tloušťce od 0,20 mm do 3,00 mm
  • vzniká krájením nebo loupáním kmenů stromů
  • jedná se čistě o přírodní, nenapodobitelný materiál jedinečného vzhledu
  • výrobní materiál pro interiérový nábytek, dveře, zárubně, podlahy a další zařizovací předměty
  • tradiční materiál pro architekty a bytové designéry, kteří ji s velkou oblibou používají pro své individuální návrhy

 

DRUHY DÝHY:

Pro výrobu dýhy se používají tuzemské, ale i exotické dřeviny. Každý kousek dýhy je originální a nenapodobitelný.

  • Příklady českých dřevin: dub, buk, jasan, javor, olše, třešeň, borovice, modříN

  • Příklad exotických dřevin: wenge, americký ořech, padouk, bubinga, zebrano, palisandr, iroko, mahagon a mnohé další

 

POSTUP VÝROBY DÝHY:

Zpracování dýhy ze surových stromů probíhá v různých specializovaných firmách a truhlářstvích. V zásadě je však postup následující:

  1. Výběr správného stromu: Prvním krokem je pečlivý výběr stromů – které musí splňovat určité požadavky, např. na zajímavý dekor dřeva, kvalitu, rozměry atd...
  2. Očištění a napaření: Vlastní výroba dýhy začíná zkrácením kmenů a odstraněním kůry. Poté se opracované kmeny paří – nejčastěji v pařících jámách s vodou bez jakýchkoliv chemických látek. Paření dělá dřevo poddajnější a usnadňuje další práci s ním.
  3. Krájení dýhy: Napařené kmeny dále putují ke strojům, na kterých se dřevo řeže na tenké plátky dvěma technikami - „krájením“ nebo „loupáním“.
  4. Sušení a svázání: Poté následuje sušení vyrobených dýhovaných listů v sušícím stroji, který zároveň dýhu žehlí. Suché listy dýhy se upravují na potřebné velikosti a uspořádávají do svazků.
  5. Sesazení dýhy: Svazky dýh putují do další výrobní fáze – sesazení tenkých plátů dýhy do tzv. sesazenek.
  6. Ořezávání dýhy: Po sesazení je na řadě poslední operace, a to ořezávání a tedy zarovnání tzv. schodů sesazenky. Okraje sesazenky se dále zpevňují tavným vláknem z důvodu ochrany proti poškození při manipulaci. Hotové sesazenky jsou připravené pro expedici, kde se stanou povrchovou úpravou pro dýhované dveře, nábytek atd.

 

Fingerboard a dýha

Zpět do obchodu