Fingerboarding a vše kolem

CO JE TO FINGERBOARD?

Fingerboard je v podstatě malý skateboard, který se ovládá dvěma prsty na ruce. Stejně jako skateboard, se skládá z desky, gripu, koleček, trucků a příslušenství (šroubky a matičky). Každý jednotlivý díl je možné vyměnit za jiný, například v případě opotřebení. Klasický dřevěný fingerboard měří od 96 mm na délku a cca 28 mm na šířku. Existují ale další různé velikosti. Nejpoužívanější šířky desek jsou 32 mm.

Na fingerboardu se dělají různé triky. Základem je „Ollie“ - výskok do vzduchu, ze kterého vychází většina dalších triků (např. kickflip, 360 flip, shove-it, atd...). Drtivá většina triků je převzata z klasického skateboardingu, ale ne všechny lze na fingerboardu provést (a naopak). Jezdí se na speciálních překážkách, které jsou zmenšeninou klasických skateboardových ramp. Na fingerboardu se nejčastěji jezdí dvěma prsty libovolné ruky. Při normální jízdě většinou spočívá zadní prst na tailu (patce) a přední před předními šrouby. Záleží ale na prováděném triku a stylu jezdce.

 

HISTORIE FINGERBOARDINGU

Fingerboarding je sport, který vznikl ve Spojených státech kolem roku 1985. Časopis Transworld Skateboard Magazine otiskl návod jak miniaturní skateboard vyrobit slepením sedmi baseballových karet. Podvozek (truck) byl vyroben z mazacích gum z tužek a kolečka s osičkami byla použita z modelů aut – angličáků. V roce 1986 se začaly první fingerboardy vyrábět průmyslově, nejprve jako přívěšky na klíče. Fingerboardy měly funkční kolečka, jen při jízdě překážel přívěškový řetízek. Někdo však tehdy vymyslel, že se budou podvozky vyrábět kovové a že se bude na fingerboardy dávat protismykový grip.

Na trhu jsou v současné době dostupné primárně 2 druhy fingerboardů. Plastové pro začátečníky, které slouží zejména pro sběratelské účely a pro jízdu nejsou příliš vhodné. Faktem ovšem je, že po vylepšení jsou dobře použitelné jako startovací varianta pro výuku triků. Vyrábí je mnoho firem jako například Techdeck. Druhou variantou jsou fingerbordy profesionální. Jejich hlavním rozdílem oproti plastovým fingerům pro začátečníky je dřevěná deska, která se svým tvarem téměř vůbec neliší od tvarů skutečných skateboardů.

 

KOMPONENTY FINGERBOARDU

Většina fingerboardů se skládá z těchto částí: deska, grip, trucky, kolečka a příslušenství (šroubky a matičky).

  • DESKAFingerboardová deska je hlavním prvkem fingerboardu. Její součástí bývá grip a trucky. Jako materiál desky se používá plast nebo dřevo. Tvar desky určuje vlastnosti celého fingerboardu. Profesionální desky jsou velmi precizní a přesné. Jejich tvar se liší dle výrobce.
  • TRUCKY - Trucky jsou vyrobeny z kovu nebo slitiny a jsou nejzranitelnější součástí fingerboardu. Vyrábí se v různých rozměrech, a to v závislosti na šířce zvolené desky. Šroubují se k desce fingerboardu společně s nasazenými kolečky.
  • KOLEČKA - Kolečka na fingerboardu zajišťují plynulý pohyb. Jako materiál se používá plast nebo polyurethan. Kolečka mohou mít kovové středy pro snížení tření, či dokonce miniaturní funkční ložiska, která jsou součástí především kvalitnějších značek. 
  • GRIP - V dnešní době se používá téměř výhradně pěnový tape od různých výrobců s různými vlastnostmi. Grip je potom označení pro smirkový typ tape, stejný jako je na skateboardu. Na tento grip se pokládají prsty a jeho úkolem je vytvořit co největší tření pro co nejlepší ovladatelnost fingerboardu.
  • PŘÍSLUŠENSTVÍ - Mezi příslušenství řadíme spojovací drobné součástky, kterými se kompletují jednotlivé části fingerboardu. Řadíme sem tedy šroubky, matičky, univerzální klíč, atd... 

 

FINGERBOARDING V ČESKU

Fingerboarding v Česku má počátky už od roku 2002. Největší rozmach však zažil až v letech 2010–2011, jelikož se mu v Čechách věnoval velký počet jezdců. Od roku 2012 počet jezdců klesá a to nejen v Česku, ale také v Německu, které je označováno jako země fingerboardingu. Někteří jezdci z Česka se mohou porovnávat se zahraniční špičkou. Například moravský jezdec Petr Ptáček se v roce 2013 stal mistrem světa ve fingerboardingu, v ročníku 2012 skončil na druhém místě. V roce 2013 vyhrál i prestižní soutěž s názvem Battle of the Harrics, která patří k těm nejprestižnějším. Pyšní se také 1000 eurovým výdělkem pro vítěze, do závodu se dostane pouze vybraných 64 jezdců z celého světa. Předchozí rok se umístil taktéž na druhém místě. Petr Ptáček je označovaný jako nejlepší jezdec nejen v Česku, ale i ve světě. 

 

Fingerboarding a vse kolem

 

Momentka ze závodů

Zpět do obchodu